Održani dani dječije i socijalne zaštite

Održani dani dječije i socijalne zaštite

U periodu 01. – 03. jun 2011., u hotelu „San“ – Laktaši, održani su dani dječije i socijalne zaštite. Skup je održan u organizaciji udruženja „Stručnih radnika u socijalnoj djelatnosti“, u saradnji sa Udruženjem „Svjetionik“ Prijedor i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fakultetom političkih nauka – Odsjek za socijalni rad.. Prvi dan susreta stručnih radnika podržan je od EU, a drugi i treći od OSCE-a. Skupu je prisustvovalo 94 učesnika iz centara za socijalni rad Republike Srpske i drugih institucija i nevladinih organizacija.

Prvi dan susreta bio je posvećen strateškom planiranju. Edukacijom menadžera u sektoru socijalne zaštite i istaknutih socijalnih radnika, nastoji se doprinijeti uspostavljanju efikasnog modela socijalne zaštite, koji će omogućiti da socijalnu pomoć dobijaju lica kojima je ona neophodna. Na ovaj način, postepeno se uspostavlja jedinstvena metodologija, standardi i kriteriji socijalnoj zaštiti. Isto tako, jačaju se kapaciteti Centara za socijalni rad za odgovor na probleme u socijalnoj zaštiti i sve veći pritisak socijalno isključenih grupa. Sa druge strane, kroz studiju slučaja, nastojalo se prezentovati i približiti učesnicima model formulacije i implementacije strateškog plana provedenog u praksi.
Za učesnike susreta stručnih radnika u socijalnoj djelatnosti, održana su tri predavanja.

Prvo predavanje na temu „Strateško planiranje u socijalnoj zaštiti“, koje je održala prof. dr Ana Gavrilović, sa Fakulteta političkih nauka – Odsjek za socijalnu zaštitu, imalo je za cilj da učesnicima predstavi opšti koncept strateškog planiranja, njegov značaj za socijalnu zaštitu, tehnike i metode strateškog planiranja, njegove faze, nivoe planiranja i rizike. Na kraju predavaanja, učesnicima su date konkretne preporuke značajne za formulisanje
strateškog plana.

Drugo predavanje je održao pomoćnik Ministra zdravlja i socijalne zaštite, mr. Ljubo Lepir, na temu „Značaj planiranja u sistemu socijalne zaštite zasnovane na dokazima“. Kroz navedeno predavanje, povezana je teorija prezentovana na prethodnom predavanju i tekuće i planirane socijalne politike na nivou RS.
Gospodin Lepir je naglasio ulogu timskog rada u kreiranju socijalnih politike, kao i značaj socijalnih karata. Međutim, BiH još uvijek nema uslove za izradu socijalnih karata jer nema popis stanovništva, što je uslov za izradu relevantne baze podataka. Međutim, moguće je raditi model socijalne karte na ograničenom uzorku najugroženijih kategorija stanovništva, čime se omogućava da pomoć dobijaju osobe kojima je pomoć neophodna i čije psihofizičko stanje i primanja ne omogućavaju da preuzmu brigu o sebi.

Treće predavanje pod nazivom „Strateško planiranje u socijalnoj zaštiti u lokalnoj zajednici“ je imalo za cilj da predstavljanjem praktičnog primjera strateškog plana Centra za socijalni rad približi učesnicima ovu materiju i pomogne im u prosecu izrade plana. Ovaj plan je uradio Centar za socijalni rad Trebinje pod okriljem lokalne vlasti, i u koordinaciji gospođe dr Mire Ćuk, direktorice Centra, koja je i prezentovala ovaj plan. S obzirom da gospođa Ćuk ima veliki autoritet, iskustvo i znanje iz ove oblasti, i da je angažovala iskusne konsultante, ovaj strateški plan je izbjegao rizik loše implementacije i kontrole. Pri izradi ovog plana korištena su iskustva susjednih zemalja, kako dobra, tako i propusti. Ona je posebno naglasila da je nosioc izrade strateškog plana opštinska vlast, a da je Centar za socijalni rad ključni partner.

Treba naglasiti da su sva izlaganja imala značajnu ulogu u ostvarivanju ciljeva susreta stručnih radnika i da su teme među sobom bile kompatibilne. Isto tako, ova izlaganja su kod učesnika izazvala veliko interesovanje. Veći broj je izrazio namjeru da pokrene u svojim zajednicama inicijativu za izradu strateškog plana socijalne zaštite. Značajno je da su ovim susretima prisustvovali ključni predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Fonda dječije zaštite, Fakulteta, NVO-a, centara za socijalni rad, socijalnih ustanova koje se brinu o licima sa smetnjama u razvoju i socijalno isključenim licima i drugi subjekti socijalne zaštite.

Kroz radionički rad i neformalne susrete, učesnici su između sebe razmjenjivali iskustva i prijedloge.

PREZENTACIJA STRATEŠKO PLANIRANJE

Postavite komentar

Comment (obavezno)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ime (obavezno)
email (obavezno)

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.