Održana radionica sa fokus grupom braće i sestara djece sa posebnim potrebama

Održana radionica sa fokus grupom braće i sestara djece sa posebnim potrebama

Na osnovu analize situacije u Prijedoru identifikovane su sljedeće fokus grupe: Romi, povratnici, nezaposlena lica, lica sa invaliditetom sa preostalom radnom sposobnošću, duševno oboljela lica, penzioneri, braća i sestre djece sa posebnim potrebama, djeca do 14 godina sa asocijalnim ponašanjem, samohrani roditelji, djeca iz razvedenih brakova, maloljetnici sa delinkventnim ponašanjem.

Na osnovu cjelokupne analize, prepoznata je potreba da fokus grupa budu i djeca braće i sestre djece sa posebnim potrebama i to iz razloga što je ova kategorija djece veoma izložena uticaju problema koji njihovi roditelji imaju sa djetetom sa smetnjama u razvoju. Imati brata / sestru sa posebnim potrebama može biti čak i korisno u smislu više samopouzdanja i socijalne kompetentnosti, altruizma i tolerancije, drugačiji sistem vrijednosti, gajenje nježnih osjećaja. Ali s druge strane, ova činjenica zna biti veoma zbunjujuća i teška jer se često javlja prerano sazrijevanje, osjećaj krivice i stida, izolacije, osamljenosti, veliki pritisak i stres, osjećaj zanemarenosti i prevelikog očekivanja, zabrinutosti za vlastitu budućnost itd.

U Centru za socijalni rad Prijedor je 23. 09. 2011. god. održana radionica sa fokus grupom djece sa posebnim potrebama. Radionici je prisustvovalo 7 maloljetne djece – braća i sestre djece sa posebnim potrebama (uzrast od 10 – 15 godina), 2 stručna radnika CSR (dipl. psiholog, dipl. socijalni radnik), 1 predstavnik NVO „Svjetionik“; ukupno 10 učesnika. Moderator je bila Sanja Topić, dipl. Psiholog.

PREUZMITE DOKUMENTE

DETALJNIJE: Održana radionica sa fokus grupom braće i sestara djece sa posebnim potrebama

Saznaj više...

Postavite komentar

Comment (obavezno)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ime (obavezno)
email (obavezno)

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.