Implementacija DevInfo podprojekta u 2010. godini

Implementacija DevInfo podprojekta u 2010. godini

Nakon održana dva DevInfo treninga u Sarajevu –  prvog za predstavnike DevInfo timova SPIS lokacija (Laktaši, Višegrad, Novi Travnik, Bosanski Novi/ Novi Grad, Kotor Varoš, Sanski Most, Stolac, Livno, Bileća, Novi Grad/ Sarajevo) u periodu od 24.-26. maja 2010 go to this web-site. godine i drugog za predstavnike DevInfo timova DEG lokacija (Bihać, Bosanski Petrovac, Drinić, Kladanj, Gračanica, Bosansko Petrovo Selo, Rudo, Trnovo, Neum, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža) u periodu od 28.06.-1.07.2010.godine, pristupilo se implementaciji DevInfo podprojekta u navedenim opštinama.

Timovi su prikupili podatke za 2009.godinu, koji se odnose na djecu. Ovim podacima su pridruženi i podaci koji se odnose na vodosnabdijevanje.

Nakon uspješno prikupljenih podataka, predstavnici svake od navedenih opština/ općina su prezentovale ostvarene rezultate u svojoj lokalnoj zajednici. Pored DevInfo timova, prezentaciju su imali i OUO, PAR grupe djece, timovi koji su radili „Monitoring dječijih prava u lokalnoj zajednici“ i „Prevencija rizika od vatrenog oružja i planiranje sigurnijih zajednica“ (posljednje dvije prezentacije su se održavale na SPIS lokacijama). Prezentacijama su, pored predstavnika lokalne zajednice, u nekim opštinama/ općinama prisustvovali i predstavnici susjednih opština/ općina i ovom prilikom pokazali veliko interesovanje za implementaciju ovog projekta u svojim lokalnim zajednicama.

Pored ovih aktivnosti, treba spomenuti i Srednjoročni pregled SPIS projekta, koji se za opštine/ općine FBiH održavao u Mostaru 30.11.-1.12.2010.god, a za opštine/ općine u RS u Bijeljini 2.-3.12.2010.god. Ovim sastancima su prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, predstavnici opština/ općina u kojima se implementira SPIS projekat, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Ključna poruka UNICEF-a je usmjerena na marginalizovanu i isključenu djecu.

Cilj sastanka je bio kratak osvrt na ostvarene aktivnosti, kao i prijedlog mjera poboljšanja implementacije projekta u budućem periodu. Ovom prilikom je naglašeno da je strateški cilj SPIS projekta doprinošenje razvoju i implementaciji održivog i efikasnog sistema zaštite djece i inkluzije.
Sa završenim prezentacijama i dostavljenim završnim izvještajima je uspješno priveden kraju još jedan ciklus ovog projekta, a nastavak realizacije istog se očekuje početkom 2011.godine.

Postavite komentar

Comment (obavezno)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ime (obavezno)
email (obavezno)

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.